Blog: de kantoorplant

De tijd van kale witte muren, oerdegelijke bureaus en felle tl-buizen is binnen het kantoorwezen anno 2018 wel verleden tijd. Steeds meer bedrijven en organisaties geloven in een hogere productiviteit van hun medewerkers in een inspirerende en ontspannen werkomgeving. Het hippe kantoor met DJ-booth in de kantine is in opkomst. Desalniettemin zullen de vaste onderdelen in het kantoor-interieur nooit ontbreken. In deze vijfdelige-serie bespreken we wekelijks een van deze vaste elementen.

Deze week: de kantoorplant.

Het ene bedrijf staat er vol mee, bij de ander staat er eentje weggestopt in de hoek van het kantoor en weer een ander ziet er decoratieve nut er wel van in, maar wil er vooral niet te veel geld aan uitgeven. De kantoorplant is een onmisbaar onderdeel binnen elk goed functionerend bedrijf. De Belastingdienst is het daar helemaal mee eens.

Ik hoor je denken: De Belastingdienst? Wat heeft die hier nu mee te maken?
Het is in Nederland verboden om je als bedrijf in te schrijven zonder hier ook daadwerkelijk activiteiten te hebben. Bij bedrijven waarover getwijfeld wordt controleren ze op de aanwezigheid van een kamerplant. Wanneer een kamerplant aanwezig is in een kantoor duidt dat er volgens De Belastingdienst op dat een kantoor ook echt gebruikt wordt. ‘Is dat even goed om te weten’, dachten duizenden internationale bedrijven die graag via Nederland belasting wilden ontduiken… En zo bestaan er inmiddels in Nederland duizenden kleine kantoortjes van spookbedrijven met daarin een telefoon, bureau en… een kamerplant. Kijk hier hoe dat er dan uitziet.

Oké, genoeg duistere kamerplantpraktijken, tijd voor de nut en noodzaak van de kamerplant.

Groen op kantoor werkt namelijk stress verlagend en productie verhogend. Een onderzoek van het VU medisch centrum toonde aan dat kijken naar groen kalmeert en zorgt dat je sneller hersteld van stress. In een ander onderzoek van de Universiteit van Exeter blijkt dat werknemers een zesde productiever waren wanneer ze vanachter hun bureau zicht hadden op een kantoorplant.

Wellicht heeft die productiviteit niet alleen te maken met het zicht op de kamerplant, als wel met de aanwezigheid ervan. Een goede kantoorplant heeft namelijk een luchtzuiverende werking.
De lucht van veel kantoren wordt vervuild door de aanwezigheid van giftige chemicaliën in kantoormeubilair, kopieermachines en printers. In combinatie met gebrekkige ventilatie kan dit zelfs het sick-building-syndrome veroorzaken. Klachten variëren van oogirritaties tot hoofdpijn en zelfs astmatische klachten. Kantoorplanten kunnen dit probleem grotendeels oplossen, als je maar de juiste plant kiest.
NASA deed onderzoek naar de beste luchtzuiveraars en dit is de top 4:
1. de Areca Palm
2. de Sansevieria
3. de Scindapsus
4. de Gerbera
Toch handig om te weten als je een van je collega’s een leuk presentje cadeau wilt doen. Profiteer je er zelf ook nog een beetje van mee.

Dat lijken nu al genoeg voordelen te zijn, maar we zijn er nog niet.
Kamerplanten zorgen namelijk ook dat het rustiger aanvoelt op kantoor. Dat heeft niet alleen te maken met de decoratieve waarde van de plant, maar het heeft vooral te maken met het feit dat planten geluid absorberen. Een lawaaierige kantoorruimte kan veranderen in een oase wanneer in de diverse hoeken van de ruimte een plant staat die de akoestiek verbeterd.

En alsof dat alles nog niet genoeg is, nog één afsluitende meerwaarde van de kantoorplant. Op koude droge dagen kan het voorkomen dat je vaker statisch geladen bent. Je haar staat recht overeind, iedereen die je een hand geeft krijgt een schok en op het moment dat je op het knopje van de printer drukt zie je zelfs een klein vonkje. Ans gaf heel Nederland deze winter via Twitter de tip om even lekker tegen de kantoorplant aan te schurken, dat ontlaad een stuk prettiger dan het knopje van de printer.

Kortom, die kantoorplant is zo gek nog niet. Als je er de volgende keer langsloopt, geef hem dan wat extra aandacht en een lekker slokje water, daar profiteer je zelf ook nog eens van.

Blog: de kantoorplant

Contact

Wilt u advies of
heeft u vragen over onze diensten?

Wij staan u graag te woord

Of bezoek onze contactpagina
Copyright De Personeelskamer 2024