Blog: De ingang van het ziekenhuis

Is het vanzelfsprekend dat een werkgever de levensstijl van medewerkers actief beïnvloedt. Ja of nee?

Dit onderwerp staat al jaren op de HR-agenda en blijft interessant. Was het 10 jaar geleden not done om ernstig overgewicht, slaaptekort, of stress bespreekbaar te maken, nu zie je steeds vaker dat dit onderwerp van gesprek mag zijn aan de managementtafel. Maar nog onvoldoende in gesprek met de medewerker wat mij betreft.

Dat ik er nu over schrijf kwam door een bezoek aan het Jeroen Bosch ziekenhuis Den Bosch, locatie: De ingang. Blijf daar bij een volgend bezoek gerust eens wat langer rondhangen en kijk eens actief rond. Daar zie je wat de ongezonde levensstijl doet met ons. Daar zie je de mens met te veel drank, te veel vet, te veel stress, te veel nicotine, te veel van van alles in en uit lopen om pleisters te plakken, groot of klein om daarna weer door te gaan met "te veel". De pechgevallen daargelaten, die ondanks een gezonde levensstijl een verkeerd lot in de loterij hebben ontvangen. Het heeft iets ondankbaars en doet me denken aan de zeven zonden van Jheronimus Bosch (begrijp nu de naam van het ziekenhuis wat beter). Ik was onder de indruk van het beeld wat ik zag.

Dat die manier van leven het bedrijfsleven de nodige centen kost is bekend. Hoe zou verzuim eruitzien zonder overgewicht, of overmatige alcohol consumptie. Hoe veel energie en extra talent zou vrijkomen bij meer beweging of minder stress? Hoeveel minder fouten zouden gemaakt worden als iedereen genoeg rust nam en zijn aandacht-opeisende telefoon zou thuislaten?

En is dan nog de vraag of een werkgever zich kan of mag bemoeien met de levensstijl van de medewerker? Als u het mij vraagt: Ik ben een groot voorstander. Creëer een gezondere bedrijfscultuur. Over de definitie van gezonder kunnen we het hebben, dat zal per bedrijf verschillen en is maatwerk. Stel je voor dat het hele MKB hier actief op ging sturen? Dat loont de moeite, me dunkt.

Er zal ondanks schaarste op de arbeidsmarkt echt geen man weglopen als er geen kroketten meer worden geserveerd. En een aantal tafels op sta-hoogte met een schaal fruit doet wonderen. Of start gesprekken tussen medewerkers over de verhouding inspanning-ontspanning in het leven, het maakt geheid wat los. Wat te doen met de telefoons die onze aandacht opeisen op elk moment van de dag? Hoe fijn zou het zijn als ons welzijn wat meer aandacht krijgt.

We zien gelukkig al volop beweging binnen MKB bedrijven, groot en klein. Daar verfijnen de discussies. Niet de vraag of ze beleid voeren op gezond leven, maar in welk mate. Mag een gezonde levensstijl meegenomen worden in de beoordeling van het functioneren. Mogen er targets gesteld worden aan gezond leven? Welke onderwerpen vallen onder gezond leven? Elk bedrijf zijn eigen speerpunt natuurlijk. Zolang je maar een speerpunt hebt.

Een één tweetje met de overheid zou mooi zijn hierin. Nu subsidieert de overheid al een aantal jaren duurzame inzetbaarheid, maar wat mij betreft mogen ze nog actiever en zichtbaarder hun rol pakken. Ook daar geldt: hoe beloon je bedrijven die hierop actief sturen. Het is niet alleen een kwestie van economische urgentie, het gaat hier om onze gezondheid, dus daar mag flink in worden geïnvesteerd.
En voor wat betreft medewerkers geldt wat mij betreft dat je levensstijl meegewogen mag worden in de bepaling van de hoogte van je premie en hoe je beoordeling eruit ziet. Meewegen dus. Er zal gemopperd worden, alle begin is moeilijk, maar een kruisje bij "niet roker" vinden we allang normaal, dus het went.

Ik zat die dag in de zon voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Als bezoeker gelukkig.
Mijn ervaringen in het ziekenhuis als patiënt zijn god zij dank beperkt. Of met dank aan een relatief gezonde levensstijl, wie zal het zeggen. Relatief, want 2 glazen wijn per dag bereik ik al teveel jaren zonder problemen. En dat laten staan is een makkelijker gezegd dan gedaan. Sporten doe ik, naast wat zonnegroeten hier en daar te weinig. Wat stok achter de deur, ongeacht van wie, zou helpen.

Ons voornemen is om elke opdrachtgever eens te vragen naar zijn verbeterdoelstelling op dit punt. Hopende op een mooi gesprek over het welzijn van de mens, de wereld waarin we leven en een verbeterd bedrijfsresultaat.

 

Blog: De ingang van het ziekenhuis

Contact

Wilt u advies of
heeft u vragen over onze diensten?

Wij staan u graag te woord

Of bezoek onze contactpagina
Copyright De Personeelskamer 2024