Blog: Koffietijd

Wat is het nut en de noodzaak van een goed koffiezetapparaat op je werkplek? Dit is deel drie in onze serie over ‘statische omgevingsfactoren’ op kantoor. We stellen ons de vraag: “Op welke manier draagt koffie bij aan plezier en productiviteit in het werken?”

Wij zien verschillende type koffiedrinkers, die ieder zo hun persoonlijke voordeel halen uit het consumeren van koffie. We bespreken er graag drie met je.:

  1. De koffieverslaafde.

Koffie is de benzine om de dag mee door te komen. Zodra deze koffiedrinker binnen komt op kantoor stormt hij direct op het koffieapparaat af. Zonder ‘bakkie-pleur’ geen fatsoenlijk begin van de dag. Dit type hecht geen waarde aan de kwaliteit van de koffie, maar neemt overal genoegen mee. Als er maar genoeg is. 

Voor de koffieverslaafde zal het vooral de impact van cafeïne zijn die hem de energie geeft om ‘meters te maken’. De stof zorgt er namelijk op verschillende manieren voor dat hij in actiemodus raakt.

Voor zover onze kennis reikt blokkeert cafeïne de receptoren die ervoor zorgen dat je, wanneer je stil zit, in gekalmeerde toestand terecht komt. Daarnaast zorgt koffie ervoor dat je extra adrenaline en cortisol aanmaakt. Deze stresshormonen zetten je lijf in actiemodus. Vervolgens stijgt je hartslag en wordt het verteringsstelsel in je lichaam in actie gezet.

Cafeïne schrijnt licht verslavend te zijn. Je lichaam went aan de opname van de stof, wat betekent dat je steeds meer koffie nodig hebt om steeds hetzelfde effect te krijgen. Het grote voordeel van dit effect van koffie is dat je aantoonbaar veel scherper en alerter wordt. Kanttekening is wel dat je veel vaker naar het toilet moet. En dat doet de werkdag dan weer geen goed.

  1. De koffiepurist.

Koffie is de smaakmaker die dag kleur geeft. Dit type ziet koffie als onderdeel van zijn lifestyle. Automatenkoffie slaat hij over. Enkel een espresso, capuccino, latte macchiato of andere Italiaanse koffienaam komt voor in zijn vocabulaire.

Elk mens is productiever op een plek waar hij of zij zich optimaal op het gemak voelt. Wat past er beter bij de lifestyle van de koffiepurist dan de omgeving van een goede koffietent met een goede barista. Steeds meer bedrijven investeren om die reden in een goede koffiehoek die de sfeer van een hip koffiezaakje ademt.

Mocht je als koffiepurist niet in de gelukkige omstandigheden verkeren dat je werkgever jouw lifestyle laat terugkeren op je werkplek, dan helpt wellicht de app Coffitivity. Met deze app en een koptelefoon op je hoofd waan je je in het koffietentje om de hoek. Gedurende de dag worden er verschillende soorten cafégeluiden afgespeeld die zich aanpassen aan het tijdstip van de dag. In de ochtend rustige rumoer en rond lunchtijd harder geroezemoes met het geluid van stapelende borden en bekers. En als je bereid bent om 9 dollar te betalen, dan waan je je zelfs in cafés in Parijs en Londen.

  1. De sociaalkoffiedrinker.

Een goede reden om eventjes die met collega’s de laatste aflevering van je favoriete serie na te bespreken. Voor dit type is het sociale moment bij het koffieapparaat de reden om koffie te drinken. 

Je ergert je vast wel eens aan de collega die bijna elk uur wel een wandelingetje naar het koffieapparaat maakt. Hoewel je het niet zou denken is de gang naar dat apparaat precies wat dit type koffiedrinker zo productief maakt. Vaak vindt hij dan de oplossing voor een ingewikkeld probleem.

Wanneer je het denkwerk laat voor wat het is, vinden er nog steeds denkprocessen plaats in je hoofd. In je onderbewuste ben je ondertussen vrij aan het associëren en put je uit alle aanwezige kennis en ervaring. Zo ben je met een kopje koffie halen en wat kletsen over het weer tóch aan het werk.

 Mocht je nu de volgende keer helemaal vastlopen in je werk en langzaam in beginnen te dutten… Maak dan eens een lekker wandelingetje naar dat leuke koffiezaakje om de hoek. Flirt met de barista, bestel een dubbele espresso en laat je gedachten nog eens gaan over de vraagstukken waar je mee bezig bent. Moet jij eens kijken hoe productief je daarna bent!

Blog: Koffietijd

Contact

Wilt u advies of
heeft u vragen over onze diensten?

Wij staan u graag te woord

Of bezoek onze contactpagina
Copyright De Personeelskamer 2024