Blog: Lekker belangrijk….

Je kent het wel. Je afspraak die om 10 uur aan zou aanvangen tikt weg in de ontvangstruimte. Goede koffie of geen goede koffie, om 10 over 10 is het niet meer te ontkennen. Je wordt niet belangrijk genoeg gevonden, blijkbaar.

In mijn geval en mijn gesprekspartner leek 13 uur een mooi moment om te starten met ons gesprek, althans toen. Tussen planning en realisatie ben ik, zo vermoed ik, minder belangrijk geworden.

En gelukkig krijg ik de bevestiging. Gesprekspartner (hierna te noemen GP) laat me geruststellend weten dat ik wel weet hoe dat soort dingen gaan op zo’n dag, dat er iets belangrijks tussendoor komt. Ik haast me vervolgens me te excuseren dat ik op tijd was omdat ik de afspraak belangrijk vind en daarom mijn telefoontjes even heb afgehouden om op tijd ter plaatse te kunnen zijn.

Goed, na beleefdheden te hebben uitgewisseld, hebben we een mooi gesprek over wat hij van zijn mensen verwacht. GP ziet graag dat zijn mensen wat meer betrokken zijn bij de zaak. Goed punt. Hoe gaat u dat realiseren? In een volgend gesprek maar eens aanhoren hoe de medewerker het ziet? Een goed uur oprecht luisteren en vragen stellen aan de medewerker, stel ik voor. GP geeft aan dat de gesprekken niet zo goed verlopen. Op tijd gepland dat wel en met alle goede voornemens ook, maar naarmate de tijd verstrijkt gebeurt er iets bijzonders.

Er komen allerlei belangrijke dingen tussendoor en zowel uw goede bedoelingen alsook de geplande afspraak zakt in uw agenda verder weg op de prioriteitenlijst. Resultaat: uitstellen. Medewerker zal het best begrijpen.

Maar stel nu, zuiver hypothetisch, dat u 5 minuten voor aanvang voorbereid de medewerker ontvangt. En stel nu, dat u er beiden naar uitgekeken hebt om weer eens met elkaar van gedachten te wisselen op een constructieve manier dan geldt nog de vraag waar je het over gaat hebben? Voor je het weet bediscussieer je immers die ene casus die nu speelt en sluit je af met de opmerking dat dit volgend jaar echt anders moet. Net als vorig jaar.

Maar tussen u en mij gezegd: het is gewoon verdomd lastig. Gesprekken kosten tijd en zeggen wat je wilt op een goed manier, kan niet iedereen.

Maar u weet ook en u hoeft maar aan een goed gesprek te denken met uw eigen baas, partner, vriend of één van je kinderen, een goed gesprek loont. Het geeft richting en energie. En in het bedrijfsleven is richting en energie best wat waard.

Dus mocht u het belangrijk genoeg vinden, komen we graag langs om het u te leren, binnenkort. Om 10 uur.

Blog: Lekker belangrijk….

Contact

Wilt u advies of
heeft u vragen over onze diensten?

Wij staan u graag te woord

Of bezoek onze contactpagina
Copyright De Personeelskamer 2024