Blog: Meer aandacht voor aandacht

Meer aandacht voor aandacht
Ons vermogen tot aandacht is aan het afsterven. Dit merk ik persoonlijk op verschillende manieren en ik zal zeker niet de enige zijn.

Zo neemt mijn aandacht in de collegezaal af wanneer iemand voor of naast mij met een laptop zit. Wanneer ik zie dat mijn medestudente voor mij de nieuwe collectie van Zara aan het bekijken is, raak ik toch even afgedwaald van het o zo interessante praatje van de docent over de implicaties van een wetenschappelijk artikel. Ondanks dat ik zelf bijna nooit mijn laptop meeneem tijdens college, omdat ik liever mijn aantekeningen op papier maak, word ik alsnog afgeleid door de overige technische apparaten om mij heen.
Verder spelen mijn eigen spullen natuurlijk ook een rol. Als mijn telefoon bijvoorbeeld naast mij op tafel ligt, grijp ik hier sneller naar dan wanneer hij in mijn tas ligt of ergens uit mijn zicht. Een onbewuste, automatische handeling opent bij het zien van een melding dan toch WhatsApp of een andere social media app. Voordat je het weet kijk je onder het mom van ‘even tussendoor’ hele dagdelen naar een schermpje. Terwijl scrollen op Facebook of Instagram nou niet de meest waardevolle besteding van je tijd is, toch? Ik probeer om minder snel te worden afgeleid door meldingen van apps uit te zetten en door mijn telefoon altijd op stil te hebben staan.

Om ergens in op te gaan heb je rust nodig en dat gaat niet als je om de haverklap een appje of melding binnen krijgt. Als ik me echt goed moet concentreren zet ik mijn telefoon op vliegtuigstand. Juist omdat ik dan niet makkelijk bereikbaar ben, creëert het een gevoel van ‘even weg zijn’. Dat offline zijn bevalt me dan wel en ik krijg mijn werk gedaan. Misschien geen slecht idee om dit elke dag in te voeren, beginnend bij een uur per dag. Kijken wat de effecten zijn als dit wordt uitgebreid naar meerdere uren per dag.

Blog: Meer aandacht voor aandacht

Contact

Wilt u advies of
heeft u vragen over onze diensten?

Wij staan u graag te woord

Of bezoek onze contactpagina
Copyright De Personeelskamer 2024